Most u Čelebićima najveća metalska konstrukcija u BiH

Bez autora
May 03 2010

Vrijedni neimari zeničkog preduzeća Metalno okončali su izradu najveće metalske konstrukcije u BiH, čeličnog luka mosta preko Jablaničkog jezera, u Čelebićima kod Konjica. Za potrebe naručioca, Općine Konjic, Zeničani su radili metalni dio mosta, u dužini od 528 metara i visini tri metra, ukupne težine 1.100 tona, uz 250 tona pomoćne čelične konstrukcije. Finansijer ovog posla je Elektroprivreda BiH u sklopu svojih obaveza prema lokalnim zajednicama. Most je i duži i viši, ali ove cifre se odnose na naš, čelični dio konstrukcije. Mi smo svoj dio posla usklađivali s ostalim izvođačima. Postavke smo radili u protekle dvije godine u Zenici i Čelebićima, s pedesetak ljudi, a montažu 12 mjeseci. Most premoštava Čelebiće i Lisičiće, na najširem dijelu jezera, a obećanje da će biti napravljen dato je prije 55 godina, kada je izgrađena HE Jablanica i formirano jezero.

Most u Čelebićima najveća metalska konstrukcija u BiHVrijedni neimari zeničkog preduzeća Metalno okončali su izradu najveće metalske konstrukcije u BiH, čeličnog luka mosta preko Jablaničkog jezera, u Čelebićima kod Konjica.

Montaža 12 mjeseci


Za potrebe naručioca, Općine Konjic, Zeničani su radili metalni dio mosta, u dužini od 528 metara i visini tri metra, ukupne težine 1.100 tona, uz 250 tona pomoćne čelične konstrukcije. Finansijer ovog posla je Elektroprivreda BiH u sklopu svojih obaveza prema lokalnim zajednicama.

- Most je i duži i viši, ali ove cifre se odnose na naš, čelični dio konstrukcije. Mi smo svoj dio posla usklađivali s ostalim izvođačima. Postavke smo radili u protekle dvije godine u Zenici i Čelebićima, s pedesetak ljudi, a montažu 12 mjeseci - kaže nam direktor Metalnog Semiz Šišić.

Specijalni transporti

Most premoštava Čelebiće i Lisičiće, na najširem dijelu jezera, a obećanje da će biti napravljen dato je prije 55 godina, kada je izgrađena HE Jablanica i formirano jezero.

Kako nam je kazao inžinjer Nesim Mujezinović, most čini 11 raspona, tirkizno plave je boje, što odgovara boji jezera, a čine ga 33 segmenta koja su montirana i dovezena specijalnim transportom u 66 tura iz Zenice, uz još nekoliko tura "dodatne opreme".

- Tri početna i tri krajnja raspona mosta su u krivini, a pet srednjih raspona su u jednom pravcu i s pravom možemo istaći da je ovo najveći kompleks u BiH. Spremni smo i za veće, jer uz 150-tonsku dizalicu imamo pumpnu stanicu s hidrauličnim cilindrima i drugu opremu kojom se mogu "navlačiti" čelični i betonski mostovi do 6.000 tona, dakle pet puta veći od ovog - kaže Šišić.

Bez ijedne povrede

- Iako cifre djeluju impozantno, najvredniji podatak je da je dvanaestomjesečni posao na dva radilišta okončan bez ijedne povrede - kaže Šišić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik